tekerlekli sandalye

Hasta Yatağı Özellikleri ve Kullanımı

Hasta Yatağı Özellikleri ve Kullanımı Haber

Hasta yatakları, hastanın konforu ve ihtiyaçları için yükseklik ve baş ve alt vücut bölgeleri yükseltilip/alçaltılarak ayarlanabilir. Hareketsiz olan veya günün çoğunu yatakta geçiren kişiler, basınç veya yatak yaralarını önlemek için daha fazla pozisyona ve seçeneğe sahip tıbbi yataklara ihtiyaç duyabilir.  3 ana tıbbi yatak türü (manuel, yarı elektrikli ve tam elektrikli) ve daha özel olanlar (bariatrik yataklar gibi) vardır.

Manuel Hasta Yatakları

Manuel hasta yatakları yatağın baş ve ayağını kaldırmak ve alçaltmak ve ayrıca yatağın yüksekliğini ayarlamak için el kolları kullanılır. Bu yataklar, sık sık yeniden konumlandırmaya ihtiyaç duymayan kişiler için en ekonomik ve iyi bir seçimdir. El krankları tipik olarak yatağın ayakucunda bulunur ve fiziksel olarak çalışabilecek bir kişi gerektirir.

Yarı Elektrikli Hasta Yatakları

Yarı otomatik hasta yatağı çeşitidir. Yatağın baş ve ayak kısımlarını yükseltmek ve alçaltmak için elektrik motoru kullanılır. Hastalar ve bakıcılar, bir el askısındaki düğmelere basarak konumlandırmayı ayarlar. Yatağın yüksekliği bir el krankıyla manuel olarak ayarlanır ve fiziksel olarak kullanabilecek birisine ihtiyaç duyar. Yarı elektrikli yataklar, yatağın yüksekliğinin sık sık ayarlanmasını gerektirmeyen ancak bir düğmeye dokunarak konumlandırmadan faydalanacak kişiler için idealdir.

Tam Elektrikli (Motorlu) Hasta Yatakları

 Motorlu hasta yatağı diye adlandırılırlar. Yatağın yüksekliği ve konumu, hasta ve/veya bakıcı tarafından bir el kumandası ile kontrol edilir ve bir el krankının kullanılmasını gerektirmez (elektrik kesintisi olmadığı sürece, ancak artık birçok yatakta yedek pil vardır. bu, acil durumlarda yatağa güç sağlar). Tam elektrikli yataklar, hastaların yatağa girip çıkmasını veya bakıcının hastayla ilgilenmesi veya çarşafları değiştirmesi için yatağı rahat bir yüksekliğe yükseltmesini kolaylaştırır. Genellikle tam elektrikli yataklar, Trendelenburg, ters Trendelenburg ve kardiyak koltuk pozisyonları gibi daha fazla pozisyona sahiptir.

Trendelenburg pozisyonu: Hastanın sırt üstü düz yattığı, yatak tablası ve şiltenin yatırıldığı, böylece hastanın ayaklarının başından 15 ila 30 derece yukarıda olduğu pozisyon. Trendelenburg pozisyonu dolaşıma yardımcı olabilir.

Ters Trendelenburg (anti-Trendelenburg) pozisyonu: Hastanın sırt üstü düz yattığı ve başının ayaklarından 15 ila 30 derece yukarıda olacak şekilde eğildiği pozisyon. Bu pozisyon, basınç tahliyesine ve nefes almaya yardımcı olabilir.

Hasta Yatağı Özellikleri

Tıbbi yataklar, bir paketin parçası olmadıkça şilte ile birlikte verilmez. Hareketsiz olan veya günün büyük bir bölümünü yatakta geçiren hastalar için yatak yarası oluşumunu azaltacak doğru yatağı seçmek çok önemlidir.

Yatak yaraları ayrıca bası yaraları/yaraları veya dekübit (yatakta yatarken) ülserleri/yaraları olarak da bilinir ve deride ve deri altındaki dokularda ağrılı yaralanmalardır. Genellikle vücudun basınç, nem, kayma, sürtünme veya bu faktörlerin herhangi birinin kombinasyonuna duyarlı olan ağırlık taşıyan bölgelerinde meydana gelirler. Hasta yatarken, topuklarda, sakrumda, dirseklerde, kürek kemiklerinde ve başın arkasında yatak yaraları sık görülür. Yatar pozisyonda, kesme kuvvetleri başın arkasında yatak yaralarına, kürek kemiklerinde, sakrumda ve sürtünme kuvvetleri hastanın alt ve topuklarında yatak yaralarına neden olabilir.

Deriye kan akışı olmadığında yatak yaraları oluşur. Kan basıncı düştüğünde veya cilde yetersiz geldiğinde, ne besin alır ne de bölgeden atık maddeler uzaklaştırılır ve cilt/doku bozulmaya ve ölmeye başlar.

Medikal yatak için yatak satın almadan önce bir uzmana danışarak hastanın yatak yarası risk derecesini belirleyin. 4 ana yatak tipi vardır ve hasta için doğru olanı yatak yarası risk derecesine bağlıdır. Bu, Braden veya Norton ölçekleri gibi değerlendirmelerle belirlenir.

Hasta Yatağı Çeşitleri

Yaylı yataklar daha çok geleneksel yataklara benzer ve ekonomiktir. Bu şilteler, hasta hareketsizse veya günün çoğunu yatakta geçirirse, belirli bölgelerdeki basıncı ve sıcaklığı artırabilir, yatak yaralarına neden olabilir. Yatakta günde 10 saatten fazla zaman geçiren hastalara yaylı yatak önerilmez. Bu sebeplerden dolayı yaylı yataklar artık hastane yataklarında tercih edilmemektedir.

Terapötik köpük şilteler, vücudun yaygın olarak yatak yarası oluşturan bölgelerindeki baskıyı hafifletmek için tasarlanmıştır. Bu şilteler, vücudun basınç noktalarında (baş, topuk, dirsek gibi) daha yumuşak köpüğe ve şilte kenarlarında daha sert köpüğe sahiptir.

Alternatif basınçlı şilteler, bireysel hava hücrelerinden oluşur ve bu hava hücrelerini şişirerek ve söndürerek basınç ve cilt nemini yönetir. Bu şilteler basınç noktalarını hafifletir ve kan akışını ve dolaşımını iyileştirir. Yatak yaralarının önlenmesine yardımcı olur ve mevcut yaraların iyileşmesini destekler.

Düşük hava kayıplı şilteler, alternatif basınçlı şiltelere benzer şekilde, hastanın vücudundaki basınç noktalarını azaltmak için şişirme ve söndürmeyi değiştiren ayrı hava hücrelerinden oluşur. Aradaki fark, bu yatak tipindeki hücrelerin her birinin, sıcak noktaları soğutan ve hastanın vücudundaki cilt nem seviyelerini kontrol eden az miktarda havayı serbest bırakan küçük deliklere sahip olmasıdır. Bu şilteler, özellikle eğilimli veya yatak yarası öyküsü olan hastalar için ideal basınç ve cilt nem koşullarını sağlar.

İçeriği Oyla