YÖRESEL ÜRÜN NEDİR?
Yöresel ürün herhangi bir bölgeye ait, atadan kalma geleneksel yöntemlerle üretilen yada yapılan yiyecek ve içecekler anlamına gelir. Yöresel üründe dikkat edilecek en önemli nokta ürünün coğrafi işaretinin olmasının yanısı ra, yöresel ürün diye satılan ürünün o yörede yetiştirilmiş yada üretilmiş olmasına dikkat etmelidir.
Örneğin siz Kars kaşarını Kars ilinden üretileni değil de başka bir ilden alırsanız o gerçek bir kars kaşarı değildir.
ORGANİK ÜRÜN NEDİR?
Organik kavramı günümüzde içi boşaltılmış bir kavramdır. Organik ürün demek ata tohumuyla yetiştirilmiş, tohumun genetiğine hiçbir şekilde mudahele edilmemiş ve üretiminde herhangi bir kimyasal ilaç kullanılmamış ürün anlamına gelmektedir.
Bir örnek vermek gerekirse, x üretici domates yetiştirirken herhangi kimyasal ilaç yada gübre kullanmamış olabilir. Bu tek başına bu domatesin organik olduğu anlamına gelmez. Bu domatesin %100 organik olması için yetiştirildiği toprağın minimum 5 yıl kimyasal gübre ile gübrelenmemiş, koruyucu ilaç kullanılmamış olmasının yanısıra yetiştirilen domates tohumunun genleriyle oynanmamış olması gerekmektedir.
YÖRESEL ÜRÜN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Bir çok şehirde yöresel ürün pazarı, veya yöresel ürün marketi bulunmakta. Örnek vermek gerekirse Bayburt tereyağını satın alacaksanız bunu istanbul’da yöresel ürün satan bir marketten yada pazardan almak yerine direk kaynağından satın almanız daha sağlıklı olacaktır. Günümüzde birçok işletmenin onlayn satış yapan internet sitesi bulunmakta. Arama motorlarından bir arama yaparak bu sitelere kolayca ulaşmanız mümkündür.
TÜRKİYE YÖRESEL VE ORGANİK ÜRÜNDE ÇOK ŞANSLI
Çoğu gıdada raf ömrünü uzatan kimyasal madde, çoğu tohumun genetiği değiştirilmiş olsa da Türkiye Avrupa ülkelerine nazaran doğal ve organik yiyecek açısından çok daha şanslı bir ülke. Avrupa ülkelerinde yiyecek içecek sektörü tamamen endüstrinin bir parçası olmuştur. Örneğin bizim ülkemizde büyük ve küçük baş hayvancılıkta meraya dayalı beslenme vardır. Oysa Avrupa ülkelerinde hem büyük baş hemde küçük baş hayvancılık tamamen büyük çiftliklerde yapılmakta.
Doğal ortamında beslenmeyen, sürekli güneş almayan iç mekanda suni yemlerle beslenen bir hayvanın etiyle bizim ülkemizdeki gibi merada yani doğal ortamında beslenen bir hayvanın eti sağlık açısından aynı değildir.
Bununla birlikte ülkemizde her şeye rağmen köylerimizde köy tavuğu ve köy yumurtası yetiştirilmekte. Mutfak kültürümüzde yoğurt gibi bir mucize var. Dikkat bahsedilen yoğurt hazır yoğurt değil, açık süt alınarak kendi mayaladığımız yoğurt asıl sağlıklı yoğurttur.
Kaynak: https://bayor.com.tr/