tekerlekli sandalye

Pelet Sobalarının Özellikleri Nelerdir?

Pelet Soba Haber

Pelet: Yüksek Verimlilik ve Kolay Kullanım Sunar!  Talaş artıkları ve ağaç talaşlarından uygulanan peletler, kusursuz nitelikte bir yakacak oluşturur. Yüksek enerji performansları sayesinde verimli ve yüksek ısıtma sunarlar. % 80’den% 90’a varan verime erişerek, pelet sobalar çoğunlukla geleneksel kütük sistemlerinin performansını sistemleri ile aşmıştır. 22 kg rezerv kapasitesine sahip bazı Invicta Pelet Soba modelleri, sıcaklığın 36 saate kadar, tek dolumda tadını çıkarmanızı sağlar. Büyük kapasiteli tanklarıyla, pelet sobalar tertipli bir tedarik gerektirmez. Dahası, programlanabilir ve üstelik bazı modeller için uzaktan kumanda ile uzaktan denetim edilebilirler. Kullanımı basittir, kullanıcıların ateşe müdahale etmesine lüzum kalmadan, çok vakit yumuşak ve durağan bir ısı üretirler. Pelet sobalarının teknolojisi prodüktivite ve kolay üstünlükleri bir araya getirerek size istiklal ve elastikiyet kazandırır.

 

Pelet Sobası Nedir, Nasıl Kullanılır?

Biyoenerjinin en mühim örneklerinden olan pelet, yüksek enerji performansı sayesinde verimli ve yüksek ısıtma sunuyor. Geleneksel kütük sobalarına oranla yüzde 90 daha yüksek performans yayınlayan pelet sobaları ile ilgili bilgi vereceğiz. Eğer pelet sobasında sarfedilen pelet yüksek kalorili çiğ maddelerden meydana gelir şayet buna tabi olarak yakacak kullanımı artacaktır.

Büyük kapasiteli tanklarıyla, pelet sobaları tertipli bir tedarik gerektirmez. En muhimi pelet kazanları programlanabilir ve üstelik bazı modelleri uzaktan kumanda ile denetim edilebilirler.  Kullanımı epey kolay olan pelet sobalarında, çok vakit durağan ısı üretebilme özelliği mevcuttur. Kullanımı esnasında devamlı müdahaleyi gerektirmeyen özelliği sebebiyle epey kolay ve avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

Pelet yakma sistemleri olarak sobalar, esas hâliyle ateş – duman borulu ve su borulu kazanlar olmak suretiyle iki sınıfa ayrılırlar. Bir kazanın esas parçaları yanma odası, brülör, ateşleme sistemi, besleme sistemi ve ısı değiştiricilerdir. Isı değiştiriciler, pelet yakıtlı kazanlarda büyük ölçüde (aşağı yukarı %90), duman borulu olarak tasarlanırlar. Su borulu ısı değiştiriciler, talaş ve odun kütüğü yakan kazanlarda daha çok tercih edilir.

Pelet sobalar çeşitli kademelerde yanmaktadır. İlk yanma 1. kademede başlar. Önce soba helezon motorunu çeşitli vakit aralıklarında çalıştırarak yakacak haznesine gereksinim kadar yakacak alır ve kızdırma bujisini çalıştırır. Kızdırma bujisi ilk közlenme zamanına kadar bekler ve baca fanını çalıştırarak sobaya ilk alevini verir. Böylece soba yanık olur.

Daha sonra helezon motoru 1. aşama ateş boyunu koruyacak şekilde yakacak haznesini pelet ile besler. Böylece el değmeden, bütün işlemleri bizzat yapar ve odayı ısıtmaya başlar. Kullanıcının ayarladığı sıcaklığa ulaşınca kendi kendine uykuya geçer. Sonrasında, oda sıcaklığı düştüğünde sensörler aracılığı ile bunu algılar, yineleme çalışmaya başlar. Genel olarak bir soruşturma yaptığımızda; sobanın 7 esas bölümü mevcuttur.

Bu bölümler, peletin yakacak deposundan aktarımını gerçekleştiren helezon motoru, peletin haznede kızmasını gerçekleştiren kızdırma bujisi, yakıtı ateşleyen fan motoru, mekan sıcaklığını güvenliğini sağlamak için bulunan ortam ısı ölçüm cihazı, sulu şayet; su sıcaklığını okumak için sarfedilen termokupul, suyu çağ daima yaptıran pompa, çalışma sistemini düzenleyen elektronik denetim dönemi en son dahi kullanıcıya bilgi transferi gerçekleştiren ekrandır.

Pelet yakıtlı kazanlar ve sobalar temel olarak konvansiyonel likit yakıtlı kazanlar gibi tasarlanır. Yakıt, depodan yanma odası içindeki yakıcı vazifesini üstlenen hazneye beslenir. Sonra, burada tutuşma ve yanma gerçekleşir. Yakıtın yanmasıyla açığa çıkan baca gazları ısı değiştirici etrafındaki birkaç kanaldan iletilir ve ısı enerjisi ısı değiştirici içindeki suya transfer edilir. Isınan su bir dolaşım pompası aracılığı ile radyatör tesisatına pompalanır.

Isı transferini tedavi etmek ve yeterli miktarda yanma havasını sağlamak için bir fan tüketilir. Yanma odasının ve ısı değiştiricinin ebatı elverişli yanma ve yeterli ısı aktarımının sağlanması bakımından ehemmiyet arz etmektedir. Ayrıca, kazan yerleştirildiği mahal ısı kaybını önlemek için tamamıyla yalıtılmış edilir. Sobalarda 8/10  cm çapında baca çıkısı vardır.

Baca sistemi fanlıdır. Bina bacasına bağlana bildiği gibi dış ortama dahi verilebilir.

Pelet sobası nasıl çalışır?

Pelet sobası otomatik yüklemelidir ve radyatör konforundadır. Pelet yakıtının hususi yapan yerli ve sürdürülebilir bir yakacak olmasıdır. Genellikle 6mm çapında olan pelet yakıtı ormansal ve tarım atıklarından üretilir.

Bu yakıtlar pelet sobasının deposuna doldurulur. Pelet yanma potasına otomatık olarak düzeltilmiş bir şekilde transfer edilir ve yakacak potada bulunan rezidansın ısınması ile alevlenir. Pelet yandıkça kendi kendine yükleme yapılır.

Pelet sobasi iç mekanlarda üflemeli olarak tercih edılır. Isıtılacak odanın büyüklüğüne göre petekli pelet sobasıda tercih edilebilir. Manuel pelet sobası, pellet stove Otomatik olmayan pelet sobası otomatik pelet sobalarına göre daha avantajlıdır.

Kaynak: https://pelletsobasi.com/pelet-sobasi-nedir-nasil-kullanilir-ozellikleri-nelerdir/

İçeriği Oyla