Elektronik imza elektronik ortamlarda imza yerine kullanılmasıyla yasal kimlik doğrulama sistemi olarak ifade edilebilir. Elektronik imza gerçek ıslak imza ile aynı özelliklere sahip olmasının yanında aynı hukuki sonuçları doğurma özelliğine de sahiptir. Elektronik ortamlarda e-imza ıslak imza yerine kullanılmaktadır. Bireysel ve kurumsal olmak üzere 2 farklı elektronik imza bulunmaktadır. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-imza şu şekilde açıklanabilir:
- Başka elektronik verilere eklenen, elektronik verilerle mantıksal ilişkisi olan, kimlik doğrulama amacı sunan elektronik verileri tanımlamaktadır. Elektronik imza bilgilerin üçüncü tarafların erişimine kapalı ortamlarda bütünlükleri bozulmaksızın, tarafların kimliği doğrulanarak iletildiği kanıtlayan elektronik, benzeri araçlarla ortaya çıkaran sembol, karakter ve harflerden oluşmaktadır. Elektronik imza imzalanan metinlere de farklılık göstermektedir. İçeriklerin matematiksel tüm fonksiyonlardan geçirilmesiyle, eşsiz olduğu anlaşılan değer bulunmasıyla elde edilmektedir. Elle atılan imzalarda olduğu gibi kişilerin tek imzası olmamakta olup anahtarlama sistemiyle sorunsuz imzalama sistemleri kullanılmaktadır.
Nitelikli Elektronik Sertifika Nedir?
Nitelikli elektronik sertifikalar sertifika hizmet sağlayıcıların kurulduğu ülke adını, kimlik bilgilerini, imza sahiplerinin teşhis edilebileceği bilgileri, sertifikaların geçerli olduğu süre, sertifikaların seri numarası da barındırılmaktadır. Islak imza yerine geçen elektronik imzalar elle atılan imzaların aynı biçimde hukuksal geçerliğe sahip sayısal karşılığı olmaktadır. Güvenli elektronik imza elle atılan imzalara eşdeğer durumdadır. Güvenli elektronik imzalarla oluşturulan veriler senet hükmünde olmaktadır. Aksi haller ispat edilene dek kesin delil olarak kabul edilmelidir. Resmi ya da özel törenlere tabi tutulan yasal işlemler elektronik imza veya teminat sözleşmesi ile gerçekleştirilmemektedir diyebiliriz. Veraset, evlenme, intikal, emlak alım satımları gibi işlemlerde de e-imza kullanılmamaktadır. Bu işlemlerde yasal geçerlik ıslak imzayla sağlamaktadır.
Elektronik İmza Blokelerinin Kaldırılması Nasıl Olmaktadır?
Elektronik imzalarda pin blokaj kaldırılma işlemleri hizmet sağlayıcı firma aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu işlemleri hizmet sağlayıcıya ulaşarak yardım alarak kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz. Olası kaybolma durumlarında da bu sorunlar kısa sürede düzenlenmektedir. Elektronik imza bilgisayara takılı olduğunda hizmet sağlayıcısı tarafından sağlanan bir program veya uygulama üzerinden çalıştırılarak cep telefonlarınıza da gönderilen sms onay kodları ilgili alanlara girilerek işlemleri sona erdirebilirsiniz.
Profesyonel Hizmetlerle Elektronik İmza İmkanı
Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları iletişim ve bilgilerin güvenliği alanında güvenilirliği, güveni esas alan lider Türk kuruluşu olmaktadır. Nitelikli personel, bilgi birikimi yüksek, üst düzey teknolojik alt yapısıyla da elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları sorunsuz hizmetleri sunmaktadır. Ürünler ve yüksek projeler geliştiren, rekabet gücü ve bilinirliği yüksek, her sene düzenli büyüyen firmalar hizmetleri sorunsuz şekilde sunarak profesyonel hizmetler sunmaktadır. Ülkemizin lider Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları bilimsel, güvenilir, yenilikçi, yetkin, sürdürülebilir, çözüm üreten ve hedef odaklı çalışmaları da uzman hizmetler sunmaktadır. Kargo masrafı ve kağıt gibi masraflı giderlerden de tasarruf etmeye imkan vermektedir. İnternet dünyasının hızla gelişmesiyle de elektronik imza hayatımızda önemli bir yer almaya devam edecek ve hayatımızı günden güne kolaylaştıracaktır. Kamu uygulamaları ve özel sektörde elektronik imzayla gerçekleştirilebilen işlemlerde bireylerin zamandan tasarruf elde etmesine imkan vermektedir. Elektronik imza yenileme işlemleri içinde online yenileme formlarının doldurulması gerekir.
Elektronik İmzaların Hukuksal Geçerliği Nasıldır?
Elektronik işlemlerde gönderilen bilgilerin gönderimleri sırasında değişmediği, gönderenlere ait olup inkar edilemeyeceğini garantilemektedir. El ile atılan ıslak imzayla aynı hukuki geçerliğe sahip durumdadır. Elektronik imza gerçek kişiler adına oluşturulmaktadır. Elektronik imzalar ıslak imzanın elektronik ortamda tamamlanan işlemlerde de kişilerin kimlik bilgisinin doğru olduğunu her zaman garanti altına almaktadır.